Beetje blij?

Sinds 2001 is hypotheekrente nog maar dertig jaar aftrekbaar. Vanaf 2031 zullen veel hypotheekhouders daarom meer moeten gaan betalen voor hun aflossing. Nog naast het feit dat de meeste hypotheken slechts dertig jaar lopen. Tijd voor actie dus.

Omhoog schieten
Wie in 2001 een hypotheek heeft afgesloten, kan vanaf 2031 geen rente meer aftrekken waardoor de maandelijkse betalingen omhoog schieten. Heb je dan een lager inkomen, bijvoorbeeld vanwege een pensioen, dan kunnen deze betalingen een probleem gaan vormen. Zeker als je tot de groep behoort die in het verleden gebruik heeft gemaakt van de toentertijd als zeer aantrekkelijke voorgeschotelde aflossingsvrije hypotheek (die sinds 1 januari 2013 niet meer bestaat). Hierbij betaal je alleen hypotheekrente en los je niks af op het huis. De hypotheekschuld blijft onveranderd staan.

Vrijwillig aflossen
Tenzij je – vrijwillig – aflost, iets wat gelukkig meer mensen zijn gaan doen sinds de economische crisis. Mede omdat deze crisis de huizenprijzen de kelder injoeg. Met die huizenprijzen gaat het ondertussen beter, toch zien geldverstrekkers in de toekomst problemen ontstaan bij huizenbezitter. Vandaar dat de Nederlandse Vereniging van Banken in actie komt, met een grote voorlichtingscampagne: ‘Word ook aflossingsblij’.

Volle pond
Wie een aflossingsvrije hypotheek heeft, doet er verstandig aan om zoveel mogelijk af te lossen. Immers, een nieuwe hypotheek afsluiten aan het eind van de dertig jaar kan problematisch zijn: de kans is groot dat je tegen die tijd met pensioen bent of gaat en je inkomen lager uitvalt. Daar komt bij dat die nieuwe hypotheek niet meer aftrekbaar is, dus betaal je het volle pond. Bovendien zul je door de hele molen moeten bij de geldverstrekker en kan het zomaar zijn dat je niet kunt lenen wat je nodig hebt als gevolg van dat lagere pensioeninkomen.

Minder lenen
Wie ondertussen heeft afgelost, hoeft minder te lenen. Het aflossingsbedrag wordt dan waarschijnlijk lager (ook zonder renteaftrek). Overleg met je financieel adviseur of geldverstrekker hoe je jouw situatie het beste kunt aanpakken. Of kijk op www.aflossingsblij.nl voor tips.