Van het gas af!

De overheid wil dat onze energievoorziening in 2050 helemaal duurzaam is. Dit betekent onder andere dat we van het gas af moeten. Koken en verwarmen zullen dan op een andere manier moeten gebeuren. Bijvoorbeeld via elektriciteit of biogas.

Eeuwigheid

2050 lijkt nog een eeuwigheid weg. Maar bekijk je de feiten, dan moet er nog heel wat gebeuren. Bijna alle Nederlandse huizen zijn immers aangesloten op het gasnet en dit moet dus anders. Dat houdt in dat nu echt iedereen afscheid moet nemen van het gasfornuis.

 

Duizend euro

Maar ook de verwarmingsketel moet er aan geloven. En met name dit apparaat is iets om rekening mee te houden. Een beetje HR-ketel kost toch al snel rond de duizend euro en gaat vaak tot 15 jaar mee. Is je ketel nu toe aan vervanging, dan zou je nog een nieuwe versie kunnen overwegen. Maar hoe dichter 2050 nadert, hoe meer je er rekening mee moet houden dat de aanschaf niet meer economisch rendabel is omdat je de 15 jaar mogelijk niet meer vol maakt.

Gasloze toekomst

In dit opzicht is het dus zaak om je eigenlijk al vanaf nu te oriënteren op een gasloze toekomst. De alternatieven zijn er al en worden steeds vaker toegepast. Tegenwoordig zijn er immers al nieuwbouwprojecten waar gasaansluitingen tot het verleden behoren. Koken op elektriciteit (inductie bijvoorbeeld), warmte via een warmtenet. Dit laatste is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water door stroomt. Water dat is verwarmd door aardwarmte of een warmtebron in de directe omgeving van je huis, bijvoorbeeld de warmte die vrijkomt bij industriële processen. Dit warme water wordt dan door je huis geleid via radiatoren of vloer-/wandverwarming. 

Warmtepomp

Elektriciteit kan ook worden gebruikt om te verwarmen, bijvoorbeeld in combinatie met een warmtepomp. Aangezien elektriciteit steeds groener wordt, wordt het gebruik van stroom eveneens steeds milieuvriendelijker. Of je kiest voor biogas, afkomstig van mest of afval. Dit kan echter nooit in voldoende mate geproduceerd worden om iedereen op te laten koken.

Alternatieven

Kortom, de alternatieven zijn er al – en meer dan hier genoemd – maar het vraagt wel om aanpassingen. Hoe eerder je je daarop voorbereid, hoe eenvoudiger de overgang straks is. Kijk voor meer informatie op www.hierverwarmt.nl.

Verkoper van Eisenhowerlaan 49
10

Goed is goed en beter kan het niet. De makelaar voelt de sfeer van gesprekken goed aan, waardoor hem ook wat wordt gegund door collega's en dat is een voordeel voor je als client.

wouter langeveld
9

Fijn kantoor goede service en goede snelheid van communicatie

Anoniem
9

Professioneel en realistisch: er worden geen loze beloften gedaan.

Lees meer
Terug
Recent bekeken