Alle papieren verzamelen!

Alle aftrekposten, bank- en pensioenoverzichten en jaaropgaven alweer verzameld? Het is tenslotte belastingtijd. Gelukkig is het invullen van de belastingopgave voor de meeste mensen geen hogere wiskunde meer.

Geld terug?

De Belastingdienst wil vóór 1 mei al je cijfers binnen hebben. Het duurt dan nog wel even voordat je weet waar je aan toe bent. Wil je snel iets weten, of vermoed je dat je geld terugkrijgt, lever dan je belastingformulier in vóór 1 april. Dan krijg je namelijk altijd vóór 1 juli bericht over de definitieve aanslag.

Controleren

Gelukkig kost het invullen vandaag de dag voor de meeste mensen niet meer veel tijd. Sterker nog, vaak is het alleen nog maar een kwestie van controleren en eventueel aanvullen of wijzigen. Want wie inlogt op de site va de Belastingdienst, krijgt meteen vooraf ingevulde aangiftebiljetten. De Belastingdienst weet immers al heel veel van je: van salaris tot hypotheek. Check alles goed, vul de ontbrekende gegevens in en stuur indien nodig relevante stukken mee, bijvoorbeeld als je bijzondere aftrekposten hebt.

‘BelastingAPPgifte’

Helemaal handig is de Aangifteapp, beschikbaar voor Apple en Android. Hoe eenvoudig wil je het hebben? Deze app is overigens niet voor iedereen geschikt. Op de site van de Belastingdienst staat duidelijk vermeld wie er wél gebruik van kan maken.

Uitstel nodig?

Is 30 april nog te snel voor je, dan kun je uitstel van aangifte aanvragen. Dit verzoek om uitstel moet wel vóór 1 mei aanstaande bij de dienst binnen zijn. Je krijgt dan meer tijd, meestal tot 1 september 2019. Uitstel vraag je overigens aan via Mijn Belastingdienst op de website belastingdienst.nl.

Websitehulp

En als je toch op die site bent: deze staat vol met tips, hulp, checklists en alle informatie rond wijzigingen en nieuwe regels die van belang zijn voor de aangifte over 2018. Ook websites zoals wijzeringeldzaken.nl of nibud.nl geven prima informatie op dit gebied. En kom je er niet uit? Ga dan niet zelf zitten puzzelen, maar laat de aangifte invullen door iemand met verstand van zaken.